Hozzávalók:
A gombóchoz:
600 g burgonya
60 g keményítő
60 g kukoricadara
(vagy búzadara durum lisztből)
1 tojás
100 g darabolt dió
4 szál petrezselyem
100 g vaj
100 g őrölt dió
egész dió a töltelékhez
A gombamártáshoz:
500 g gomba – pl. laskagomba
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 evőkanál vaj
4 ág kakukkfű
1 csokor metélőhagyma
só, bors, szerecsendió
olívaolaj
10
Elkészítés:
Főzze meg a burgonyákat sós vízben, öntse le róluk a forró vizet, majd
hámozza meg őket. Törje össze a burgonyát, és gyúrja össze a keményítővel, kukoricadarával, felvert tojással és a darabolt dióval. Fűszerezze az egészet sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint, és adja
hozzá az apróra vágott petrezselymet. Formázzon azonos méretű
gombócokat az összegyúrt tésztából. A hüvelykujjával fúrjon lyukat a
gombócokba, tegyen egy-egy egész diót a közepükbe, majd zárja le és
formázza őket újra gömbölyűre.
Tegye a gombócokat forró, de nem forrásban lévő vízbe kb. 15 percig.
Tisztítsa meg a gombát és szeletelje fel. A hagymát és a fokhagymát
vágja apróra. Kevés olívaolajon dinsztelje meg a gombát. Adja hozzá a
hagymát, a fokhagymát, a kakukkfüvet és a vajat, és párolja őket össze.
Ízlés szerint fűszerezze sóval és borssal, és ízesítse a finoman felaprított snidlinggel.
Forró serpenyőben a vajat hevítse habosra az őrölt dióval együtt.
Helyezze bele a gombócokat és tálalja a gombával együtt.
WWW.METRO.HU