A gombáknak jelenleg 100 000 faja ismeretes. Az ehető gombákat legtöbb esetben, helytelenül, a zöldségek kategóriájába sorolják. Fehérjetartalmuk rendkívül magas, emellett gazdagok vitaminokban, ásványi
anyagokban és zamatanyagokban.
A leggyakrabban előforduló ehető gombafajok a császárgomba, csiperke, tuskógomba, erdei csiperke, fodros káposztagomba, francia szarvasgomba, vargányagomba,
nagy őzlábgomba, laskagomba, rókagomba, óriás pöfeteg,
kucsmagomba, valamint a szegfűgomba. A szakácskönyvek oldalain és az online recepttárakban ma már bármelyik típushoz profilra szabott recepteket találhatunk,
ki-ki kedvére valót. A gomba különösen magas, állati
fehérjéhez hasonló fehérjetartalma miatt rendkívül jó
diétás alapként szolgálhat.
8
Miután hazavittük a bevizsgált vagy megbízható helyről vásárolt gombánkat, érdemes betartanunk néhány alapszabályt. A gombát semmiképp se áztassuk,
hanem folyó vízben mossuk át és csepegtessük le. Kizárólag olyan edényben főzzük, amely sérülésmentes: ne
használjunk törött zománcú főzőedényt, mert vassal
érintkezve a gomba könnyedén megfeketedhet, és kellemetlen, égett ízjegyeket vehet át. Miközben főzzük,
ne fedjük le, mert a legtöbb gomba sok vizet ereszt önmagától is.
A jó minőségű gomba nem igényel sok fűszerezést,
maximum egy kis sót és borsot használjuk készítésekor.
WWW.METRO.HU