KONYHA
SS HÚSVÉTI PITE
SPENÓTTAL, RICOTTÁVAL
ÉS TOJÁSSAL
7. Kenjük meg olívaolajal, majd süs-
sük 45 percig 160°C-ra elömelegített
Helyezzük a kivajazott és kilisztezett
sütöformába és kenjük meg olivaolajal.
5. Töltsük meg a töltelékkel, majd egy
kanállal mélyitsünk öt lyukat a töltelék-
be (egyet középen és négyet körbe).
Üssük fel a tojásokat, minden mélye-
désbe egy-egy kerüljön, a közepüket
SÓZzuk meg.
6. A tészta maradék harmadából szin-
tén nyújtsunk ki egy kb. 24 cm átmérőjú
kört és takarjuk le vele a tölteléket.
Sodorjuk vissza a kinyúló széleket a
tészta tetejére.
sütőben.
8. Hagyjuk kissé kihülni, csak ezután
szeleteljük fel.
O Elkészítési idő: 90 perc
TII Adag: 8
Egy adag hozzávetőleges tápértéke:
TÉSZTA:
Energia Fehérjel
Zir
Szénhidrát
• 400 g finomliszt • 200 g vaj
• 175 ml tej • 1 tojássárgája
•1 csipet só • liszt a szóráshoz
604 kcal 22g| 39g 40g
• vaj vagy olaj a formához
• olívaolaj a kenéshez
TÖLTELÉK:
• 375 g ricotta •1450 g Tesco gyorsfa-
gyasztott aprított spenót
• 11 db tojás (6 db töltelékhez és
5 db a mélyedésekbe)
• 90 g parmezán, reszelve • 1 ek zsem-
lemorzsa • 1 gerezd fokhagyma
• 6 db bazsalikomlevél
• 40 ml olivaolaj • 6 szál újhagyma
• só, õrölt fekete bors • 1 csipet őrölt
szerecsendió
1. A tésztához keverjük össze egy
tálban a lisztet, a sót és a vajat. Adjuk
hozzá a tojássárgáját és a tejet, majd
gyúrjunk belőle sima tésztát. Formáz-
zuk gombóccá, csomagoljuk fóliába
és tegyük 30 percre a hűtőbe.
2. Közben készítsük el a tölteléket:
melegítsük fel egy serpenyőben az
olivaolajat, adjuk hozzá a zúzott fok-
hagymát és az apróra vágott újhagy-
mát. Pároljuk 2 percig, ezután adjuk
hozzá a kiengedett, lecsepegtetett
spenótot. Sózzuk, borsozzuk meg,
fűszerezzük szerecsendióval. Állandó
kevergetés mellett fözzük alacsony
lángon kb. 6 percig. Vegyük le a tűzről,
és hagyjuk kihülni. Ha a spenót még
mindig enged vizet, akkor szürjük le.
3. A ricottát is csepegtessük le. Adjuk
hozzá a parmezánt, az apróra vágott
bazsalikomot, a zsemlemorzsát és
a tojásokat. Ezután adjuk hozzá a
lehűtött spenótot is. Sózzuk meg, és
alaposan keverjük össze.
4. Kenjünk ki egy 24 cm átmérő-
jú tortaformát vajjal vagy olajal, és
Szórjuk meg liszttel. Vegyük ki a tésztát a
hütőszekrényből, és tegyük félre annak
kb. egyharmadát. A nagyobb részéből
nyújtsunk kör alakú lapot, akkorát, hogy
befedjük vele a forma alját és az oldalát
is (kb. 2 cm-magas legyen a pereme).
42